Uit deze 8ste Nationale VerkeersONveiligheidsenquête leren we dat de elektrische fiets verder in opmars is. Waar bij de vorige editie 13% van de ondervraagden de elektrische fiets had gebruikt, geven dit jaar 16% van de Belgen aan de voorbije 12 maanden zich met de elektrische fiets verplaatst te hebben.
Hoewel mensen gemiddeld genomen wat sneller rijden met een elektrische fiets, is er slechts een klein percentage dat sneller rijdt dan 24 km/u.
Nog steeds voelen fietsers en motorrijders zich het onveiligst in het Belgisch verkeer. In de ongevalscijfers zien we de laatste jaren een stijging van het aantal letselongevallen met fietsers.
Als we kijken naar het toegegeven risicogedrag valt op dat bij de automobilisten overdreven snelheid en afleiding problemen zijn die zeker niet in omvang afnemen. Bij de fietsers valt vooral op dat de combinatie met alcohol vaak gemaakt wordt. Ook andere essentiële verkeersregels, zoals het respecteren van het rode licht, worden regelmatig met de voeten getreden.
Tot slot blijkt dat het draagvlak voor verschillende belangrijke maatregelen voor een betere mobiliteit en verkeersveiligheid niet altijd heel groot is. Het blijft essentieel om de bevolking goed uit te leggen wat de voor- en nadelen zijn van beleidsmaatregelen zoals een uitbreiding van zone 30 in dorps- en stadscentra en de invoering van een slimme kilometerheffing. Door het debat te voeren met de juiste nuances kan het draagvlak vergroot worden.